Menüyü Göster +

F.Ü TÖMER, Modern Alt Yapısı İle Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçe Eğitimi Veriyor

1993 yılında Fırat Üniversitesi Dil Eğitim Merkezi (FÜDEM) olarak kurulan ve 2012 yılında FÜ TÖMER olarak ismi değişen Merkezimiz, açtığı kurslarla Türkiye Türkçesini öğretip Türk kültürünü tanıtmayı ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretimiyle ilgili yöntemler geliştirerek hem yurt içinde hem de yurt dışında saygın bir Türkçe öğretim merkezi olmayı hedeflemektedir.

FÜ TÖMER şu an üniversitemizin en güzel ve modern binalarından birinde, Yabancı Diller Yüksekokulu binasında, eğitim vermektedir. TÖMER’in modern sınıflarda eğitim öğretim verdiği bu binada ayrıca öğrencilerin sosyalleşeceği, dili aktif olarak kullanacakları, materyal açısından zengin ve modern bir Sosyal Etkinlik alanı da bulunmaktadır.

Burada kitap okuma alanları, kelime öğrenme oyunları, öğrenciler için öğrenmeyi eğlenceli kılacak birçok aktivite, ders dışında çeşitli video ve filmler izlenilecek bir altyapı ve yine günlük gazete ve çeşitli dergileri takip edebilecekleri bir stant, her hafta önemli bir ismin veya tarihi bir mekânın tanıtıldığı bir tanıtma köşesi, Türkçenin zengin yönlerinden biri olan deyim, ikileme ve atasözlerinin yer aldığı panolar vb. gibi birçok eğitsel materyal bulunmaktadır.

Ayrıca binamızın önündeki peyzaj çalışması yapılmış parkla ilgili önemli bir projeyi de Yabancı Diller Yüksekokulu ile birlikte hayata geçiriyoruz. Bu proje Türkiye’de ilklerden biri, dil öğretiminin etkin ve nitelikli şekilde yapılacağı modern bir dil eğitim parkı oluşturuyoruz. Bu park dil eğitimi açısından sadece ülkemiz için değil; aynı zamanda dünyadaki dil eğitim merkezleri için de örnek teşkil edebilecek bir park niteliğinde olacaktır.

FÜ TÖMER hem şehrimizdeki hem de ülkemizdeki birçok resmi kurum ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde birçok farklı eğitsel projeyi de gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Merkezimiz öncelikle ilimizdeki Elazığ Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Üniversitemiz bünyesinde yer alan öğrenci toplulukları başta olmak üzere Yunus Emre Enstitüsü, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TİKA, TDK gibi önemli kuruluşlarla da işbirliği noktasında protokoller yapmaktadır.

Merkezimiz, yabancılara Türkçe öğretimi konusunda yetkin eğiticiler yetiştirmek için daha önce açmış olduğu sertifika programlarını sürdürmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda 2017 yılının ocak ve şubat aylarında 118 katılımcıya, yabancılara Türkçe öğretimi konusunda sertifika veren merkezimiz, 2017 Ekim ayında bu sertifika programını tekrar açmayı planlamaktadır.

FÜ TÖMER, son zamanlarda yabancı uyruklu öğrenciler için yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı’nı sadece üniversitemizde değil ülkemizin farklı merkezlerinde yapma hedefini de başarıyla gerçekleştirmiştir. FÜ TÖMER, 01.08.2017 tarihinde Mersin ilimizde yüksek katılımlı bir Türkçe Yeterlik Sınavı da yapmıştır.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında üniversitemizin önlisans, lisans ve lisansüstü 1500 civarında yabancı öğrenci kontenjanı bulunmaktadır. Bu nedenle üniversitemiz bünyesinde bulunan ilgili birimler sorumluluk alanlarına bağlı olarak yoğun bir şekilde çalışmakta, Fırat Üniversitesi kampüsünü uluslararası bir kampüse dönüştürmek için ciddi çaba sarf etmektedirler. Fırat Üniversitesi bilim dünyasındaki konumu itibariyle bilinçli yabancı öğrencilerin ilgisini çekmektedir. Örneğin, bu öğrencilerin çoğu F.Ü si Mühendislik eğitiminin ve Tıp Fakültesinin dünya sıralamasında ilk 1000 de önemli yerlerde olduğunu bilmektedirler. Bu durum bu yıl meyvelerini vermekte ve oldukça yoğun bir şekilde üniversitemiz tercih edilmektedir. Üniversitemize gelecek yabancı öğrencileri şehrimizde tutabilmenin en önemli ayağı TÖMER Dil merkezinin yeterli sayıda öğrenciye hizmet vermesidir. Bu nedenle uzun yıllardan beridir açık olan merkezimizin alt yapısını geliştirmek için önemli adımlar atılmıştır. Bu vesile ile bütün ilgili birimlerin çalışmalarını yakından izlemekteyim. Umarım 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında çok sayıda yabancı öğrenciyi kampüsümüzde ağırlayacağız” dedi.