Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Demirdağ "Ülkemizin 2023 Yılı Hedefleri Doğrultusunda Yeni TÜBİTAK'ın Yakın Dönemdeki Destek Programlarının Tanıtımı Toplantısı"na Katıldı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yeni destek programları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç'ın katıldığı toplantıyla açıklandı.

TÜBİTAK'ın merkez binasında düzenlenen "Ülkemizin 2023 Yılı Hedefleri Doğrultusunda Yeni TÜBİTAK’ın Yakın Dönemdeki Destek Programlarının Tanıtım Töreni”ne, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’da katıldı.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Akademik projelere aktarılan desteklerin 44 kat arttığını belirterek, desteklerin 858 milyon liraya yükseldiğini vurguladı.

Bakan Özlü, "Bu kapsamda 1995-2002 yılları arasında, bin 159 proje için toplam 490 milyon lira destek sağlamıştır. 2003-2017 arasında sağlanan destek miktarı ise yaklaşık 14 kat artarak, 13 bin 187 proje için 6,7 milyar liraya yükselmiştir. Aynı dönemde TÜBİTAK aracılığıyla, 10,8 milyar liralık Ar-Ge hacmi oluşturduk. 2017 yılında özel sektöre yönelik destek programları kapsamında, 2 bin 306 projeye, toplam 494 milyon lira hibe desteği sağladık." şeklinde konuştu.

Programda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise, Türk Yükseköğretim tarihi açısından birçoğu bir ilk olan yükseköğretim sisteminin girdi kalitesini arttırmaya yönelik önemli pek çok projeyi uygulamaya koyduklarını belirterek, Yeni YÖK olarak son dönemde, özel önem verdikleri ana başlığın Yükseköğretim kurumlarımızın ihtisaslaşması olduğunu vurguladı.

Mükemmeliyet Merkezleri, Sanayi Yenilik Ağları, Sanayi Doktora Programı, Uluslararası Ar-Ge ve Yenilik İşbirlikleri, Girişim Sermayesi Ekosisteminin Teşvik Edilmesi, Teknoloji Tabanlı Girişimlerin Desteklenmesine Yönelik Burs programları aracılığıyla disiplinler arası yetkinlik oluşumuna katkı destek programı çağrılarının haziran itibariyle açılmaya başlanacağını aktaran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, programlara ilişkin detayların da TÜBİTAK tarafından duyurulacağını kaydetti.