Fırat Üniversitesi – İstanbul Teknik Üniversitesi Arasında Ar-Ge Projesi Başvuru Duyurusu
Değerli Akademisyenlerimiz,
Üniversitemiz ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında üniversite-sanayi işbirliği başta olmak üzere ortak akademik çalışmalar yapılabilmesi için araştırma projesi yürütülmesine ve akademik çıktı üretilmesine ilişkin Ar-Ge projesi işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında aşağıdaki şartlara uygun olarak proje başvuruları alınacaktır;
1. Protokol kapsamında “Fırat Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi” ortaklığında araştırma-geliştirme (Ar-Ge) projeleri yürütülecektir. Her projede Fırat Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden en az bir personel yer almalıdır.
2. Proje süreçleri Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (FÜBAP) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından, yönergelerine uygun olarak yürütülecektir. Desteklenecek projelere Fırat Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortak karar vereceklerdir.
3. Projelere başvurular 20.08.2026 perşembe günü başlayacak, 20.10.2026 salı günü sona erecektir. Fırat Üniversitesi akademisyenleri FÜBAP birimine, İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri ise İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine proje başvurusu yapacaklardır.
4. Bu protokol kapsamında 4 projenin desteklenmesi planlanmaktadır. Bu projelerin 2 (iki) tanesinde yürütücü Fırat Üniversitesi akademisyenleri, 2 (iki) tanesinde ise İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri olacaktır. Başvuru sayısının fazla olması durumunda daha fazla SCI-E, SSCI veya AHCI (Q1 veya Q2 dilimde) yayın çıktısı vadedilen ilk 4 proje desteklenecektir. Başvuru sayısının yüksek olması ve iki üniversitenin kabul etmesi durumunda fazla sayıda proje desteklenebilecektir.
5. Sunulacak Proje süresi 24 ay olup yönetmelikte belirtilen süre ile sınırlıdır. Her bir projenin üst bütçesi 500.000 TL olacaktır. İhtiyaç duyulması halinde Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (FÜBAP) yönergesine ve İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi yönergesine uygun olarak ek bütçe verilebilir. Proje bütçesi makalelerin açık erişim yayımlanması için kullanılabilir.
6. Fırat Üniversitesi tarafından desteklenen projelerin yayın koşulu; en az iki (2) adet Q1 veya Q2 dilimde SCI-E kapsamındaki dergide makalenin yayımlanmasıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen projelerin yayın koşulu; en az bir (1) adet Q1 dilimde Scopus kapsamındaki dergide makalenin yayımlanmasıdır.
7. Proje kapsamında hazırlanacak akademik çıktılarda Fırat Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi akademik personeli yer almalıdır. Ar-Ge merkezinin olması durumunda ilgili kuruluşu temsilen projede yer alacak personel Ar-Ge Merkezini adres olarak gösterecektir.
8. Bir akademisyen, desteklenen projelerin sadece bir (1) tanesinde proje personeli (yürütücü, araştırmacı veya bursiyer) olarak yer alabilir. Ayrıca bir Ar-Ge merkezi desteklenen projelerin sadece 1 (bir) tanesinde yer alabilir.
Bu kapsamda desteklenecek projelerle her iki üniversitenin araştırma üniversite kriterleri olan;
a) WOS indeksli yayın sayısının,
b) Q1 ve Q2 dilimdeki yayın sayısının,
c) Üniversite-üniversite işbirlikli yayın sayısının,
d) Üniversite-sanayi işbirlikli yayın sayısının,
e) Uluslararası işbirlikli yayın sayısının
artması hedeflenmektedir. Ayrıca ileride gerçekleştirilecek daha büyük bütçeli projelere (AB projeleri gibi) ve Fikri Sınai Mülkiyet Haklarına (patent gibi) zemin hazırlayacağı düşünülmektedir.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için akademisyenlerimiz FÜBAP’dan sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hanifi GÜLDEMİR veya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet YILMAZ ile iletişime geçebilir.